Μοναχικά-Διακονήματα

Οι Μοναχές, εκτός από την κοινή λατρευτική ζωή, «επτάκις της ημέρας», την ατομική προσευχή και μελέτη, την προσωπική άσκηση και τον αγιασμό τους, την απόκτηση των αρετών και την κατάκτηση της σωτηρίας με υπακοή, υπομονή κι επιμονή, που είναι το κύριο έργο τους, ασχολούνται παράλληλα, σύμφωνα με την κλίση τους και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, κατά το παράγγελμα του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου «ψυχή νήφε, ίνα σωθής, σώμα έργασαι, ίνα τραφής», και με τα παραδοσιακά διακονήματα, την βυζαντινή αγιογραφία, ψηφιδωτό, χρυσοκεντητική εκκλησιαστικών ειδών και ιερών εικόνων, με την ιερορραπτική, την κηροπλαστική και τα διακοσμητικά κεριά, την παρασκευή μοσχοθυμιάματος, την μικροτεχνία παραδοσιακών πήλινων αγγείων και άλλων ξυλουργικών χειροτεχνημάτων και ειδών ευλαβείας, κομβοσχοινίων απλών και διακοσμητικών, μερικά των οποίων εκτίθενται στην Έκθεση της Μονής.

Επίσης, οι αδελφές της Μονής, με προσευχή, κόπο και αγάπη παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και γλυκίσματα με αγνά οικολογικά υλικά ( αρτύσιμα και νηστίσιμα ).

Με ζήλο ασχολούνται με την ανθοκομική, την δενδροκομία, την κηπουρική, την περιποίηση οικόσιτων ζώων, ορνιθοτροφείου .

Αυτά δε, αποτελούν και τον κύριο οικονομικό πόρο της λειτουργίας της Μονής. Χωρίς να παραβλέπει την συμβολή των ευσεβών συνδρομητών και δωρητών τους οποίους ευγνωμονεί και αδιαλλείπτως εύχεται υπέρ αυτών.

Επειδή, όπως λέγει ο Αγ. Μάξιμος ο Ομολογητής, « κάθε άσκηση, δίχως αγάπη είναι ξένη του Θεού», και όπως ονομάζει τα μοναστήρια ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, «πόνων ασκητικών φυλακτήρια και σχολεία αρετής», και θέλει τούς Μοναχούς, «ιατρούς ψυχών, φίλους της τελειότητος», έτσι και η Αδελφότης της Ιεράς Μονής μετά της Σεβαστής Γεροντίσσης τους, αγωνίζεται και προσπαθεί με την βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου και με τις πρεσβείες και το υπόδειγμα του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, στο κατηχητικό και πνευματικό έργο, θεμελιωμένο στο Ευαγγέλιο και την Ιερά Παράδοση, που θέλουν αδελφωμένες τη φιλοθεΐα και τη φιλαδελφία μαζί με την φιλανθρωπία. Γιατί τα Μοναστήρια είναι τα θεραπευτήρια του πόνου, η λύτρωση του ανθρώπου και των δεινών η απαλλαγή. Τα καταφύγια των πιστών στους εσχάτους χρόνους.


«Λατρεύσω τω θελήματί σου πάσας τας ημέρας της ζωής μου
και πάντας τούς ανθρώπους αγαπών δουλεύσω
αυτοίς κατά την εντολήν σου»
( Άγιος Παχώμιος )© Copyright 2011 Prosys.gr